top of page
header leeg.jpg

Naar een
duurzame toekomst
voor de zorgsector

​De zorgsector staat wereldwijd voor een grote uitdaging: hoe blijven we kwaliteitsvolle zorg bieden, zonder daarbij onze planeet en maatschappij uit het oog te verliezen? Ziekenhuizen zijn cruciale spelers in dit verhaal. Ze draaien 24/7, verbruiken enorme hoeveelheden energie en water, produceren tonnen afval en hebben een grote impact op hun omgeving — zowel ecologisch als sociaal.

 

Wist je dat ziekenhuizen gemiddeld tot 2,5 keer meer energie per vierkante meter verbruiken dan een gemiddeld kantoorgebouw? Of dat de zorgsector wereldwijd verantwoordelijk is voor 4,4% van de globale CO₂-uitstoot – meer dan de luchtvaartindustrie? Tegelijkertijd zijn sociale duurzaamheid en welzijn van medewerkers en patiënten minstens even essentieel. In een sector waar burn-out en personeelstekort nijpende problemen zijn, is investeren in een gezonde, inclusieve en veerkrachtige werkcultuur onmisbaar.

 

Daarom organiseren we onderstaande inspiratie en ervaringsuitwisselingsbijeenkomsten rond duurzaamheid in de ziekenhuissector. Met inspirerende sprekers, concrete praktijkvoorbeelden en ruimte voor dialoog willen we ziekenhuizen ondersteunen om niet alleen zorg te bieden voor mensen, maar ook voor de planeet en de samenleving.

Doe mee, denk mee, en bouw mee aan een toekomstbestendige zorgsector.

Elk evenement bestaat uit

  • praktijkgetuigenis​ gastbedrijf

  • keynote door vooraanstaand expert

  • interactieve sessie SDGame​

  • uitgebreide netwerkmogelijkheden

ZAS
klein_operatie.jpg

Wanneer: 16 juni 2025, vanaf 15u
Waar:  ZAS Middelheim, Lindendreef 1, 2020 Antwerpen

Duurzaamheid in het

Ziekenhuis aan de Stroom

Duurzaamheid leeft. Ook in ziekenhuizen. Maar terwijl we vaak de nadruk leggen op aandachtspunten als energie, waterverbruik en afvalbeheer gaat duurzaamheid in de gezondheidszorg nog veel meer over sociale aspecten, zoals patiëntervaring en kwalitatieve zorg. 

 

In deze sessie geven we een blik op hoe het Ziekenhuis aan de stroom bouwt aan een duurzaamheidsbeleid dat ook deze sociale aspecten mee neemt. En hoe we er voor kunnen zorgen dat ook de patiënt daar wel bij vaart. Hoe verlagen we de negatieve impact van de zorg op vlak van milieu en klimaat, en hoe vergroten we onze positieve impact op sociale vlakken.

 

Tijdens deze bijeenkomst kijken we ook naar de positie van de patiënt in duurzame zorg. Want duurzaamheid is pas echt duurzaam als het rekening houdt met de mensen die het allemaal aangaat.

Programma

15u00: ontvangst met koffie en thee en versnaperingen

15u30: verwelkoming

15u35: deep dive in de duurzaamheidsuitdagingen van het ziekenhuis via de serious business game “SDGame”. Deelnemers kunnen met dit simulatiespel zelf de impact van hun duurzaamheidskeuzes ervaren.

16u25: Keynote van Annelies Casteleyn, ZAS

17u15: Keynote van Stefaan Gijssels, Patient Expert Center

18u05: Q&A

18u15: Broodjesbuffet en netwerking

19u: einde

ESG_ZAS7CasteleynAnneliesJDB.jpg

Annelies Casteleyn is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid van ZAS. Ze vertrekt haar praktijkgetuigenis vanuit de materialiteitsanalyse die ZAS gemaakt heeft en zoomt in hoe ze die analyse nu omzet in concrete beleidslijnen en -daden en ook hoe ZAS dan vormgeeft aan de S van ESG.

Waarom deelnemen?

  • Je leert hoe duurzaamheid in de zorg veel breder is dan vaak gedacht en hoe het ook betrekking heeft op de menselijke kant van zorgverlening.

  • Je krijgt inzicht in hoe ZAS haar materialiteitsanalyse omzet in tastbare beleidslijnen en acties, met een specifieke focus op de sociale component van ESG

  • Je krijgt concrete methoden aangereikt om patiënten actief te betrekken bij het creëren van een duurzame en inclusieve zorgstrategie.​

Voor wie?

  • Iedereen die vanuit zijn/haar functie wil bijdragen aan een duurzamere zorg. 

  • Omwille van interactiviteit en ruimte om ervaringsuitwisseling is het aantal plaatsen beperkt.

  • Deelname in de kosten: 125 euro per event of 300 euro voor registratie voor 3 events voor medewerkers uit de zorgsector.

Headshot Stefan Gijssels.png

Stefan Gijssels is als voorzitter van het Patiënt Expert Center expert in het gezondheidsbeleid, meer specifiek gericht op het patiëntgerichter en slimmer maken van gezondheidssystemen. Hij reikt concrete handvaten aan om de patiënt te betrekken bij de uitbouw van een duurzame en inclusievere ziekenhuisstrategie.

VITAZ
shutterstock_334190453.jpg

Wanneer: 16 oktober 2025
Waar:  Facilitair Platform, Pachtgoedstraat 8, 9100 Sint-Niklaas

Duurzaamheid in het

VITAZ

Duurzaamheid in de zorgsector is al geen eenvoudige opgave, maar de complexe (infra)structuur van VITAZ maakt deze uitdaging nog groter. Toch kiest VITAZ resoluut voor een ambitieuze duurzame koers. Het ziekenhuis heeft een sterk plan ontwikkeld om duurzaamheid en SDG stevig op de strategische agenda te plaatsen, en werkt stap voor stap toe naar een toekomstbestendig zorgmodel.

 

Tijdens deze sessie neemt het duurzaamheidsteam u mee achter de schermen van hun aanpak. Na een overzicht van lopende initiatieven, zoomen we in op de concrete acties rond energieverbruik en klimaatimpact.

Programma

9u - Ontvangst met koffie

9u25 – Verwelkoming

9u30 – Deep dive in de duurzaamheidsuitdagingen van het ziekenhuis via de serious business game “SDGame”. Deelnemers kunnen met dit simulatiespel zelf de impact van hun duurzaamheidskeuzes ervaren.

10u10 - Keynote van VITAZ

10u50 – Keynote van xxx

11u30 - 12u30 – bedrijfsbezoek facilitair platform

12u30 – lunch en netwerking

14u - einde

sverbeke2_8315_Verbeke_Sofie.jpg
Unknown.jpeg
ndekerpel2_13006_NINA_DE KERPEL.jpg

Sofie Verbeke, facilitair directeur in VITAZ licht het duurzaamheidsbeleid van het ziekenhuis toe. Vanuit de green deal duurzame zorg naar een actieplan om het VOKA charter duurzaam ondernemen te behalen. Welke stappen werden er gezet en waarop wil en kan het ziekenhuis inzetten, rekening houdende met de wetgeving, budgetten en overdrukke planning. Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid niet 'on top' komt maar gewoon deel uitmaakt van de dagdagelijkse activiteit?

Nina De Kerpel, Technical Manager geeft een inkijk de opbouw van het masterplan energie-gebouwen-technieken (EGT), de budgettering die hieraan gekoppeld werd, ifv de nieuwbouw perspectieven. Vanuit de snelle evolutie van wetgeving met hieraan de gekoppelde subsidies werd er in VITAZ ook steeds gerekend met de juiste TCO. Een mooi voorbeeld is hoe VITAZ kijkt naar het totaalbeeld van hernieuwbare energie en hier zelfs kijkt naar een eventuele windmolen op het terrein, PPA's en batterijen.

Ann-Sophie Elegeert, procesverantwoordelijke technische diensten toont hoe ze de CO₂-uitstoot nauwkeurig in kaart bracht als fundament voor verdere, gerichte investeringen in groene energie en energie-efficiëntie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden deelt ze ook ervaringen met de effectiviteit van verschillende initiatieven. 

Waarom deelnemen?

  • Leer van de praktijk: VITAZ toont hoe je duurzaamheid strategisch aanpakt, met heldere data en een doordacht masterplan.

  • Laat je inspireren: Ontdek hoe innovatieve technologieën – zoals AI, slimme energienetwerken en hernieuwbare energie – vandaag al toepasbaar zijn in de zorgsector.

  • Neem toepasbare inzichten mee: Of je nu aan het begin staat van je duurzaamheidsreis of al stappen hebt gezet, deze sessie geeft je hands-on ideeën om verder te bouwen.

  • Netwerk met pioniers: Maak kennis met mensen die, net als jij, geloven in een toekomstbestendige zorgsector.

Artboard 1.png

(Naam) geeft ons een inkijk in geavanceerde energiemanagementsystemen. U ontdekt hoe slimme, geïntegreerde systemen niet alleen energie verbruiken, maar ook actief beheren, optimaliseren én produceren. Denk aan AI-gestuurde energieoptimalisatie, integratie van hernieuwbare energie, energieopslag, bidirectionele systemen, real-time monitoring, slimme gebouwbeheersystemen, demand response, flexibiliteit, blockchain en energiehandel. Wat misschien als toekomstmuziek klinkt, blijkt vandaag al toepasbaar in uw ziekenhuis.

Voor wie?

  • Iedereen die vanuit zijn/haar functie wil bijdragen aan een duurzamere zorg. 

  • Omwille van interactiviteit en ruimte om ervaringsuitwisseling is het aantal plaatsen beperkt.

  • Deelname in de kosten: 125 euro per event of 300 euro voor registratie voor 3 events voor medewerkers uit de zorgsector.

UZ Gent
shutterstock_1984730699.jpg

Wanneer: 18 november
Waar: UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent

Programma

17u30: ontvangst met broodjesbuffet

17u55: Verwelkoming

18u00: Deep dive in de duurzaamheidsuitdagingen van het ziekenhuis via de serious business game “SDGame”. Deelnemers kunnen met dit simulatiespel zelf de impact van hun duurzaamheidskeuzes ervaren.

18u40: Keynote van Evelien Kieckens, UZGent

19u20: Keynote van Els Du Bois, UA

20u00: bedrijfsbezoek UZGent

20u40: Netwerking

21u15: einde

Waarom deelnemen?

  • Neem een deep dive in de wereld van circulariteit en toepassingsmogelijkheden voor jouw organisatie

  • ​Krijg een unieke inkijk in de complexiteit van duurzaamheid in de zorgsector in het algemeen en afvalbeheer in het bijzonder en maak kennis maakt met innovatieve oplossingen

  • ​Krijg inzicht in de nieuwste productinnovaties

Voor wie?

  • Iedereen die vanuit zijn/haar functie wil bijdragen aan een duurzamere zorg. 

  • Omwille van interactiviteit en ruimte om ervaringsuitwisseling is het aantal plaatsen beperkt.

  • Deelname in de kosten: 125 euro per event of 300 euro voor registratie voor 3 events voor medewerkers uit de zorgsector.

De zoektocht naar circulariteit bij

UZ Gent

Ziekenhuizen zijn in het algemeen grootverbruikers van energie en water en kampen met bijzondere uitdagingen inzake afvalbeheer. Dat is niet anders in het UZ Gent. Met meer dan 37.000 chirurgische ingrepen en ruim 137.000 opnames per jaar, en een personeelsbestand van 1500 artsen en 7000 medewerkers, is het één van de grootste ziekenhuizen van het land.  In deze sessie zoomen we in op de uitdagingen inzake afvalbeheer. Hoe doorbreken we de wegwerpcultuur in ziekenhuizen en zetten we de stap naar een circulaire economie?

CVE-20221115-UzGent-punt-duurzaamheidscoordinator-120.jpg

Dr. Evelien Kieckens, duurzaamheidscoördinator bij UZ Gent, deelt inzichten over de uitdagingen en mogelijkheden van circulaire zorgmaterialen in de gezondheidszorg. Ze geeft mee hoe er in UZ Gent vooruitstrevende stappen gezet zijn om zorgmaterialen te recycleren en verspilling tegen te gaan.

preview_Els+Du+Bois+&+Karine+Van+Doorsselaer+(13).jpg

Prof. Dr. Els Du Bois is onderzoeksprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Haar specialisatie is optimalisatie van circulair productgebruik, levensduurverlenging en hergebruik van producten. In deze sessie inspireert ze de deenemers over de mogelijkheden van circulariteit in de zorgsector.

bottom of page