top of page

Balans tussen financiële expertise en peoplemanagement

#265 CFO magazine, interview met Herbert De Loose, Voormalig Group Financial Services Director bij Duvel Moortgat.




 

In januari dit jaar zwaaide Herbert De Loose af als Group Financial Services Director bij Duvel Moortgat. Hij bracht meer dan twee derde van zijn carrière door bij de producent van craftbieren. Een verhaal met veel uitdagingen, vrijheid en de nodige creativiteit om de resultaten te bereiken die hij voor ogen had. “Ik ben misschien nog het meest trots op het team dat ik doorheen de jaren uitbouwde en de mensen met wie ik bijzonder graag heb samengewerkt”, zegt Herbert.


HERBERT DE LOOSE, VOORMALIGE GROUP FINANCIAL SERVICES DIRECTOR BIJ DUVEL MOORTGAT


Dat Herbert De Loose als financieel directeur aan de slag zou gaan bij een internationale bierproducent, stond niet in de sterren geschreven. Zijn loopbaan nam initieel een ietwat hobbelige start in zijn zoektocht naar een boeiende job met voldoende variatie. Zo kwam hij als auditor bij Dijker en Doornbos terecht, wat integreerde in Coopers & Lybrand en uiteindelijk PWC werd. “Mijn affiniteit voor finance was er natuurlijk al tijdens mijn studies Handels- en financiële wetenschappen”, duidt Herbert. “Na enkele jaren revisoraat schakelde ik over naar consulting, waarbij ik klanten op heel diverse vlakken ondersteunde. Van taks en audit tot de oprichting van een vennootschap.” Een zeer goede leerschool zo bleek, en een waar Herbert opviel door zijn methodische manier van werken en zijn standvastige kwaliteit. Toch kriebelde het na een tiental jaar en waagde hij de sprong naar tapijtfabriek Beaulieu, in het verre Wielsbeke. “Een interessante periode, al was het zeker niet evident. Er heerste een doorgedreven werkcultuur, waarbij weekendwerk de norm was. Als financial controller heb ik de nodige structuren en tools opgezet, bijvoorbeeld om de vernieuwde Europese btw-wetgeving te implementeren en de groepsconsolidatie via een software pakket uit te voeren. Ik leerde veel bij door de interne set-up met de verschillende vennootschappen. Zowel over hoe je bepaalde zaken wel als niet aanpakt. De druk was hoog, net als de verwachtingen. Het was bij momenten geen evidente spreidstand. Toen iemand wegviel en met die persoon ook heel wat kennis verloren ging, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws.”


EXIT BEAULIEU, ENTER DUVEL MOORTGAT

Herbert steekt het niet onder stoelen of banken dat hij altijd wel interesse had in een job bij brouwerij Duvel Moortgat. De persoonlijke voorliefde voor ambachtelijke bieren zat daar misschien voor iets tussen. Als voorzitter van een erkende jeugdclub was hij namelijk erg thuis in de horeca en biercultuur. “Ik zag een vacature in de krant en waagde het erop”, gaat hij verder. Zijn directe stijl en aanpak vielen meteen op en bepaalden zijn verdere carrièrepad. Na een positief gesprek met CEO Michel Moortgat kreeg hij de job als financieel directeur. Het was januari 1996. “Toen ik er begon, was er van een financieel departement nauwelijks sprake. We hadden een boekhouder, twee medewerksters voor facturatie en aankoopfacturen, en een externe fiscalist. Ik was de eerste financiële directeur en kreeg nagenoeg carte blanche van het bestuur.” Het was een uitgelezen kans om een organisatie op poten te zetten, processen te definiëren en gedetailleerde rapportering in te voeren. “Duvel Moortgat groeide, maar wilde een versnelling hoger gaan en besloot om naar de beurs te gaan, wat succesvol gebeurde in juni 1999. De volledige voorbereiding hierop lag in mijn schoot. Boeiende tijden, dat is zeker, maar zeer intens. Vooral omdat de beursgang niet het verhoopte effect had. Onze winst en omzet namen toe, we groeiden als bedrijf en toch reflecteerde de beurskoers dat niet. Het plan om geld op te halen en zo doordachte investeringen te doen, liep niet van een leien dakje. Het was tegelijk een stresserend gegeven door de vele deadlines en de constante druk vanuit de markten, maar het professionalisme en de inzet van alle medewerkers van het finance team en het telkens weer op tijd afwerken van de verplichte rapportering gaf ook veel voldoening.”


 

“Ik durf wel zeggen dat ik steeds het beste heb gedaan met de kennis die ik op dat moment had.”


BIO

Herbert De Loose heeft een indrukwekkende carrière doorlopen bij Duvel Moortgat als financieel directeur. Hij speelde een cruciale rol bij het opbouwen van het financiële departement van het bedrijf en leidde het door uitdagende periodes, waaronder de beursgang in 1999 en latere internationale expansies. Zijn toewijding aan zowel financiële expertise als peoplemanagement heeft bijgedragen aan het succes van Duvel Moortgat gedurende zijn bijna 28 jaar dienst. Na in totaal 42 jaar actief te zijn in de financiële wereld geniet hij nu van een welverdiende rust.


 

LOYALITEIT IS KEY

Na Brewery Ommegang en Duvel USA in de Verenigde Staten en Brewery Bernard in Tsjechië was de eerste interessante in- HERBERT DE LOOSE, VOORMALIGE GROUP FINANCIAL SERVICES DIRECTOR BIJ DUVEL MOORTGAT “Ik durf wel zeggen dat ik steeds het beste heb gedaan met de kennis die ik op dat moment had.” vestering de overname van de brouwerij La Chouffe, volgens Herbert. “Later volgden dan Liefmans en De Konick. Toch bleek ons beursverhaal eerder een beperking te vormen voor de ambities van het bestuur. In 2013 zijn we van de beurs gegaan. Dat gaf ons meer vrijheid en vergemakkelijkte het om overnames te doen”, legt hij uit. “In datzelfde jaar stelde Duvel Moortgat een CFO aan, die zich op het strategische luik zou richten. Mijn verantwoordelijkheden lagen aan de operationele zijde.” Door de forse uitbreidingen wereldwijd zocht Herbert geregeld alle filialen op en zette waar nodig mee de lokale organisatie op poten. “Mijn loyaliteit naar het bedrijf is altijd groot geweest. Als je ergens echt in gelooft, ben je in staat grenzen te verleggen. Daarom vind ik het zo fijn dat de mensen die ik aangeworven heb in het financiële departement dezelfde drive delen. Stuk voor stuk geloven ze in het verhaal van Duvel Moortgat en dat uit zich in dezelfde passie en overtuiging in hun werk. Het beste bewijs? De meesten werken er nog allemaal. Het was een eer om met hen samen te werken. Het menselijk kapitaal is zo belangrijk in een onderneming, spendeer daar voldoende aandacht aan. Tracht goed te luisteren naar feedback, communiceer transparant en waardeer wat je medewerkers doen. Dat maakt een enorm verschil.”


Om verder te lezen:





Tekst: Laureline Vansteenkiste

Foto: Peter De Roeck

Comentarios


bottom of page