top of page

Nanocyl | “Onze positie als CFO vraagt dat we van alle markten thuis zijn”

De komende vijf jaar zijn een doorslaggevende periode voor de verdere toekomst van Nanocyl. Meer en meer sectoren begrijpen de mogelijkheden van koolstoftoepassingen en daar kan de onderneming alleen maar van profiteren. De finance functie van de onderneming is daarom onder andere voortdurend bezig met het monitoren van de werkkapitaalbehoefte.


Omzet: niet vermeld; Medewerkers: <50.


Nanocyl heeft een sterke globale vertegenwoordiging in de ontwikkeling, productie en verkoop van meerwandige koolstofnanotubes en verschillende daarop gebaseerde producten. Die worden gebruikt in onder andere de energie- en de transportsector, alsook in menig elektronische apparatuur ter verpakking van de hardware. Daarnaast worden ook duurzame oplossingen ontwikkeld in de rubberindustrie. “We hebben twee grote activiteiten. De productie en verdere ontwikkeling van koolstofnanotubes zelf, de zwarte poeder, en, een tweede, de vervaardiging van koolstofnanotubes in plastics en andere materialen”, zegt financieel directeur Dimitri Stoffels.


Op vandaag is Nanocyl een sterk groeiende Belgische kmo waar de focus vooral ligt in nieuwe ontwikkelingen en het aansnijden van nieuwe markten. “Er is veel organische groei en die moeten we beheren en verzekeren”, vertelt Stoffels. “De huidige grootste markten voor Nanocyl liggen in de automotive sector en sector voor verpakkingen van elektronische apparatuur. De grote uitdaging nu is om ook zo snel mogelijk de stap te zetten in de energiesector. Daar ligt een nieuwe, snel groeiende markt. We werken voornamelijk samen met grote ondernemingen in onderzoek en ontwikkeling, en we zijn lid van IPCEI (projecten van gemeenschappelijk Europees belang). Hierdoor krijgen we een heel interessant netwerk voor samenwerkingen in Europa en kunnen we ons goed positioneren op de lange termijn.”


“Van alle domeinen thuis”


Zoals het een kmo-speler betaamt, heeft Stoffels als CFO een sterk operationele finance-taak. Hij krijgt steun van één accountant en drie executive assistenten. “Puur finance-matig is het uitsluitend de accountant die aan mij rapporteert. De executive assistenten zijn elk afzonderlijk verantwoordelijk voor procurement, customer services en HR/subsidies. Zij hebben natuurlijk een link met de cijfers en passen in dat opzicht binnen het finance-geheel van Nanocyl. Ikzelf volg vooral de hoofdlijnen, de gross margin, de EBITDA en de werkkapitaalbehoefte, van het bedrijf. De werkkapitaalbehoefte krijgt natuurlijk bijzondere aandacht aangezien we de groei van onze onderneming moeten blijven verzekeren. En in tijden waarin het niet zo eenvoudig is, gaat zeker meer aandacht naar dit onderwerp.”


"Mijn job overstijgt het segment van finance. Vorig jaar moest ik zo een nieuwe patentaanvraag documenteren samen met een aantal van onze onderzoekers."


Voor Stoffels moet de finance functie het bedrijf verzekeren dat het kan blijven investeren in tal van zaken. “Als ik het budget opstel ga ik daarom ook voortdurend in overleg met de business om te zien hoe zij de toekomst van Nanocyl inschat. Wat zijn de bronnen die nodig zijn voor elk departement en hoe vinden we een balans hierin? Samen met de CEO voer ik ook de discussie met de banken in het verkrijgen van nieuw kapitaal. Zo bouwde ik ook de structuur van het bedrijf, rond onze schuld bijvoorbeeld, opnieuw op.” De tweede rol van Stoffel is de management rapportering. “Ik rapporteer over bijvoorbeeld de voorraad doorheen het jaar, en natuurlijk doen we hiervoor op jaarlijkse basis een beroep op externe consultants. Daarnaast moet ik ook zorgen dat aankoop, customer service en HR goed functioneren. Mijn job overstijgt dus zeker het segment van finance. Vorig jaar moest ik zo een nieuwe patentaanvraag documenteren samen met een aantal van onze onderzoekers. Voor de strategiebepaling en met de langetermijnvisie van de onderneming in gedachten moest ik verzekeren dat alles werd vermeld en in lijn lag met onze doelstellingen naar pakweg bescherming toe. Als ik mijn rol vergelijk met een CFO in een big corporate denk ik dat ik minder gespecialiseerd ben in één domein maar net algemeen van alle topics moet thuis zijn. Onze positie vraagt dat we een beetje van alle markten thuis zijn.”


Anticiperen met voorraad


In moeilijke tijden is het zaak voor Stoffels om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. “Als productiebedrijf zijn we sterk afhankelijk van onze ruwe materialen”, vertelt hij. “Zowel prijsmatig als naar het verzekeren van deze. Voor verschillende ruwe materialen gaan we, van zodra het mogelijk is, een tweede leverancier proberen te mitigeren om het voorraadrisico te beperken. Vorig jaar kenden we een zeer brutale impact van verschillende materialen die niet makkelijk toegankelijk bleken te zijn. Dan kunnen we tot op een bepaald niveau anticiperen maar op een bepaald moment kunnen we niet alle risico’s dekken. Het beheren van de risico’s doen we meestal door gewoon meer voorraad aan te leggen. Dat heeft een impact op ons werkkapitaal maar daar moeten we dan natuurlijk gewoon mee leven.”


"De focus lag tot dusver altijd op de verkoop/aankoopzijde met accounting. Nu willen we ook de kwaliteitscontrole en productie implementeren in het beheer van onze voorraad."


“Anderzijds hebben we het geluk dat onze klanten hun betalingstermijnen telkens respecteren. Op die manier komt er van AR-zijde geen druk op ons werkkapitaal. We hebben in onze business verschillende grote klanten, die ongeveer 80 procent van onze omzet representeren en betalen zoals het moet. In 2020 hebben we zelf wel iets langer gewacht om onze leveranciers betalen om zeker te zijn dat we onze stock niet te veel onder druk zouden zetten, aangezien we niet wisten of onze klanten de betalingstermijnen zouden blijven respecteren. De balans tussen cash-in en cash-out bleef echter goed, wat ervoor zorgde dat onze business de laatste drie jaar gewoon kon blijven verder groeien. Voor de facturen van een aantal grotere groepen registeren we rechtstreeks op hun systeem. Van zodra alles verwerkt is binnen hun systemen, krijgen we de betaling. Dat is vrij goed gedefinieerd. Bij andere is het dan minder uitvoerig gestructureerd. We brengen natuurlijk een nicheproduct en kunnen niet meteen onze eisen stellen als het komt op vlak van betalingen.”


Interne groei


Andere uitdagingen voor Nanocyl zijn het beheren van de energiekosten, het rekruteren van mensen en de verdere groei van het bedrijf intern ondersteunen. “De groei van het bedrijf vereist bijkomende mankracht maar op dat vlak is de arbeidsmarkt op dit moment vrij hard voor iedereen… Intern moeten we daarnaast ook de linken met elkaar gaan versterken. We implementeerden daarom Odoo, een ERP-pakket voor kmo’s. Deze open-source-software is niet zo complex als een standaard ERP maar het is wel noodzakelijk dat we over dergelijke tool beschikken om de zaken intern verder te optimaliseren en om meer controle te houden over wat er binnen de onderneming gebeurt. De focus lag tot dusver altijd op de verkoop/aankoopzijde met accounting. Met Odoo willen we ook de kwaliteitscontrole en productie implementeren in het beheer van onze voorraad. Dit zijn zaken die naast de business-as-usual moeten worden gerealiseerd en wel vrij veel tijd vragen van de finance functie. Nog niet in de mate dat we al uitkijken naar het uitbreiden van de finance-organisatie maar daar zal in de toekomst wel nood aan zijn. Zeker wanneer we nieuwe entiteiten creëren.”


Over Nanocyl


Nanocyl zag het levenslicht in 2002 en is één van de pioniers in MWCNT (multiwall carbon nanotubes of meerwandige koolstofnanotubes). De onderneming is ontstaan uit de samenwerking van de universiteiten van Namen en Luik en telt als kmo ondertussen 40 medewerkers. Er is één productiesite in Sambreville waar alle activiteiten worden verenigd.


Biografie


Dimitri Stoffels werd in 2005, na zijn studies industrieel ingenieur, aangesteld bij Nanocyl. Hij kwam er nadien stapsgewijs in de finance functie terecht. Stoffels startte er als intellectual property manager, in 2007 werd hij verantwoordelijk voor de legal-aspecten in contracten: NDA’s, licentie-overeenkomsten, ..., en in 2010 kreeg Stoffels de verantwoordelijkheid voor de subsidieaanvragen. “In 2014 deed ik dan een executive master in finance-opleiding aan Solvay Business School waarna ik verantwoordelijk werd voor alle financiële aspecten binnen de onderneming als CFO.”

Comments


bottom of page